niedziela, 20 grudnia 2015

Nieprzyzwoicie słodka pasta z suszonych owoców i pomarańczy

pasta na chleb

Jeśli nie zdążyliście usmażyć powideł – nic straconego. Oto wyjście awaryjne: pasta z suszonych owoców, z dodatkiem soku z pomarańczy i przyprawiona goździkami. Uwaga! Jest naprawdę BARDZO słodka. Świetnie nadaje się jako smarowidło do ciemnego, chrupiącego chleba.

Składniki:
  • garść suszonych śliwek
  • garść daktyli
  • wyciśnięty sok z połówki pomarańczy (może być także miąższ)
  • 2 goździki

  1. Śliwki i daktyle kroimy, zalewamy sokiem z pomarańczy, odstawiamy na 30 minut, aby owoce nieco zmiękły.
  2. Goździki mielimy na proszek.
  3. Dodajemy goździki do owoców, blendujemy na gładką masę.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz