środa, 6 stycznia 2016

Sałatka z rukoli, pieczoznych pomidorków koktajlowych i orzechów włoskich

rukola

Błyskawiczna i prosta sałatka, która może stanowić zdrową przekąskę albo dodatek do dania głównego. Po raz kolejny jednym ze składników są pieczone pomidorki cherry – i już czuję, że pojawią się w moich przepisach jeszcze wiele razy.

Składniki (na 2 porcje):
  • 75 gramów rukoli
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych
  • 2 garści orzechów włoskich
  • krem balsamiczny
  • musztarda
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

  1. Pomidorki kroimy na pół, układamy na blaszce miąższem do góry. Polewamy kilkoma kroplami oliwy, posypujemy solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 25 minut.
  2. Orzechy włoskie prażymy krótko na patelni – nabiorą kruchości.
  3. Pomidorki i orzechy dodajemy do rukoli.
  4. Przygotowujemy sos z oliwy, kremu balsamicznego, i musztardy. Dodajemy go do rukoli z dodatkami, mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu – do smaku.
Spróbuj także:
Sałatka z mango

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz