Błyskawiczna i prosta sałatka, która może stanowić zdrową
przekąskę albo dodatek do dania głównego. Po raz kolejny jednym ze składników
są pieczone pomidorki cherry – i już czuję, że pojawią się w moich przepisach
jeszcze wiele razy.
Składniki (na 2 porcje):
- 75 gramów rukoli
- 200 gramów pomidorków koktajlowych
- 2 garści orzechów włoskich
- krem balsamiczny
- musztarda
- oliwa
- sól
- pieprz
- Pomidorki kroimy na pół, układamy na blaszce miąższem do góry. Polewamy kilkoma kroplami oliwy, posypujemy solą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 25 minut.
- Orzechy włoskie prażymy krótko na patelni – nabiorą kruchości.
- Pomidorki i orzechy dodajemy do rukoli.
- Przygotowujemy sos z oliwy, kremu balsamicznego, i musztardy. Dodajemy go do rukoli z dodatkami, mieszamy. Dodajemy soli i pieprzu – do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz