wtorek, 12 stycznia 2016

Kremowa zupa ziemniaczano-jabłkowa

ziemniaczanka

Przyznam bez bicia, że przepis na tę zupę podpatrzyłam w jednym z programów kulinarnych (oryginalna receptura tutaj). Przyda się każdemu – bo powiedzcie szczerze, czy nigdy nie zdarza wam się wrócić do domu głodnym jak wilk, otworzyć lodówkę, i zobaczyć w niej jedynie... pustkę? No właśnie. A składniki tej potrawy znajdą się w domowej spiżarni nawet w czasie największej posuchy. W dodatku jej przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nią każdy, absolutnie każdy kucharz. Mnie ta zupa zachwyciła – jest kremowa, delikatna, ma lekko winny posmak. Podana z grzankami nasyci każdego łakomczucha. Spróbujcie jej – chociażby z ciekawości. Naprawdę warto.

Składniki (na ok. 3 litry zupy):
  • 2 białe cebule
  • 5 ziemniaków
  • 4 jabłka (ja wybrałam soczyste, o winnym posmaku)
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

  1. Cebulę kroimy w listki, jabłka w kostkę (nie musi być drobno ani starannie, i tak będziemy wszystko blendować). W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy do niego cebulę z jabłkiem. Smażymy, aż cebula się zeszkli a jabłka zmiękną.
  2. Ziemniaki kroimy w kostkę. Dorzucamy do cebuli i jabłek, chwilę podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 2 litrami). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, i porządną porcję majeranku. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
  3. Kiedy ziemniaki się ugotują, usuwamy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie blendujemy zupę na gładki krem. Można podawać ją z podsmażonymi grzankami lub chlebem.
Spróbuj także:
Słodka zupa z soczewicy i warzyw
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz