niedziela, 10 stycznia 2016

Pasta ze słonecznika i pieczonych pomidorów koktajlowych z bazylią

pasta na chleb

Najprostszy sposób na zastąpienie tradycyjnych – mlecznych – twarożków na chleb? Pasty: z roślin strączkowych, pestek, warzyw przyprawionych ziołami. Są proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Robi się je zaledwie w parę chwil, a można je przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zapasteryzować i przechowywać jeszcze dłużej. Dziś polecam przepis na pastę z prażonego słonecznika, moich ulubionych pomidorków koktajlowych (w wersji, a jakże, pieczonej) i przyprawioną świeżą bazylią.


Składniki:
  • pół szklanki słonecznika
  • 200 gramów pomidorków koktajlowych
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • olej

  1. Pestki słonecznika prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia. Oprószamy solą, polewamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 25 minut.
  3. Upieczone pomidorki mieszamy ze słonecznikiem, dodajemy listki bazylii, blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.

Jeśli nie chcecie piec pomidorków, możecie poddusić je na patelni aż zmiękną i nabiorą bardziej wyrazistego smaku. Ja piekę je hurtowo, w mojej kuchni nigdy więc nie brakuje tego specjału.   

Spróbuj także:
Pasta z prażonych pestek dyni i papryki
Pasta z awokado

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz