Najprostszy sposób na zastąpienie tradycyjnych – mlecznych –
twarożków na chleb? Pasty: z roślin strączkowych, pestek, warzyw przyprawionych
ziołami. Są proste w przygotowaniu, pyszne i zdrowe. Robi się je zaledwie w parę
chwil, a można je przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zapasteryzować i
przechowywać jeszcze dłużej. Dziś polecam przepis na pastę z prażonego
słonecznika, moich ulubionych pomidorków koktajlowych (w wersji, a jakże, pieczonej)
i przyprawioną świeżą bazylią.
Składniki:
- pół szklanki słonecznika
- 200 gramów pomidorków koktajlowych
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- olej
- Pestki słonecznika prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
- Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół, układamy na blaszce do pieczenia. Oprószamy solą, polewamy oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 25 minut.
- Upieczone pomidorki mieszamy ze słonecznikiem, dodajemy listki bazylii, blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy soli i pieprzu do smaku.
Jeśli nie chcecie piec pomidorków, możecie poddusić je na
patelni aż zmiękną i nabiorą bardziej wyrazistego smaku. Ja piekę je hurtowo, w
mojej kuchni nigdy więc nie brakuje tego specjału.
Spróbuj także:
Pasta z prażonych pestek dyni i papryki
Pasta z awokado
Spróbuj także:
Pasta z prażonych pestek dyni i papryki
Pasta z awokado
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz