Macie ochotę na deser, po którym nie dopadną was wyrzuty
sumienia? A może lubicie śniadania na słodko? W obu wypadkach możecie sięgnąć
po poniższy przepis – słodki pudding daktylowo-cytrusowy przygotowany na bazie
owsianki. Zdrowy, odżywczy i bez grama cukru – to daktyle nadają mu słodyczy.
Składniki (na 1 dużą porcję):
- pół szklanki płatków owsianych
- 40 gramów daktyli
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki soku z cytryny
- Daktyle kroimy na małe kawałki. W garnku zagotowujemy płatki owsiane i daktyle (na tę ilość wystarczy szklanka wody). Gotujemy, aż płatki będą miały lepką konsystencję.
- Kiedy płatki zaczną mieć „budyniową” konsystencję, odstawiamy je z ognia do przestygnięcia. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z 2 pomarańczy i 3 łyżki soku z cytryny.
- Blendujemy wszystko na gładką masę, przekładamy do miseczek. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz