niedziela, 17 stycznia 2016

Pudding daktylowo-cytrusowy na owsiance

owsianka z pomarańczą
Macie ochotę na deser, po którym nie dopadną was wyrzuty sumienia? A może lubicie śniadania na słodko? W obu wypadkach możecie sięgnąć po poniższy przepis – słodki pudding daktylowo-cytrusowy przygotowany na bazie owsianki. Zdrowy, odżywczy i bez grama cukru – to daktyle nadają mu słodyczy.

Składniki (na 1 dużą porcję):
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 40 gramów daktyli
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki soku z cytryny

  1. Daktyle kroimy na małe kawałki. W garnku zagotowujemy płatki owsiane i daktyle (na tę ilość wystarczy szklanka wody). Gotujemy, aż płatki będą miały lepką konsystencję.
  2. Kiedy płatki zaczną mieć „budyniową” konsystencję, odstawiamy je z ognia do przestygnięcia. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z 2 pomarańczy i 3 łyżki soku z cytryny. 
  3. Blendujemy wszystko na gładką masę, przekładamy do miseczek. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz