wtorek, 19 stycznia 2016

Pasta z prażonych pestek dyni i papryki

pasta paprykowa
Pasty kanapkowe nie mają u mnie długiego żywota – zaraz po ich przyrządzeniu nakładam grubą warstwę na świeże pieczywo, a potem... cóż, najczęściej kończy się tym, że wyjadam je łyżeczką prosto ze słoika. To dla mnie żaden problem – wręcz przeciwnie, doskonała okazja, aby przygotować kolejną pastę. W dzisiejszym przepisie królują pestki dyni – podprażone na patelni – i papryka doprawiona tymiankiem. Słodycz papryki z bogatym, nieco „mięsistym” smakiem pestek dyni – dla mnie połączenie idealne!




Składniki:

  • 100 gramów pestek dyni
  • 2 małe czerwone papryki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • tymianek
  • sól
  • pieprz



  1. Pestki dyni prażymy na patelni.
  2. Paprykę kroimy na kawałki, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy i rozdrobnionym ząbkiem czosnku do czasu aż papryka zmięknie.
  3. Podprażone pestki i usmażoną paprykę blendujemy na gładką masę. Doprawiamy papryką w proszku, solą, pieprzem, i tymiankiem.

Spróbuj także:
Pasta z awokado

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz