Pasty kanapkowe nie mają u mnie długiego żywota – zaraz po
ich przyrządzeniu nakładam grubą warstwę na świeże pieczywo, a potem... cóż,
najczęściej kończy się tym, że wyjadam je łyżeczką prosto ze słoika. To dla mnie
żaden problem – wręcz przeciwnie, doskonała okazja, aby przygotować kolejną
pastę. W dzisiejszym przepisie królują pestki dyni – podprażone na patelni – i
papryka doprawiona tymiankiem. Słodycz papryki z bogatym, nieco „mięsistym”
smakiem pestek dyni – dla mnie połączenie idealne!
Składniki:
- 100 gramów pestek dyni
- 2 małe czerwone papryki
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- tymianek
- sól
- pieprz
- Pestki dyni prażymy na patelni.
- Paprykę kroimy na kawałki, podsmażamy na patelni z niewielką ilością oliwy i rozdrobnionym ząbkiem czosnku do czasu aż papryka zmięknie.
- Podprażone pestki i usmażoną paprykę blendujemy na gładką masę. Doprawiamy papryką w proszku, solą, pieprzem, i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz