sobota, 23 stycznia 2016

Koktajl bananowy na mleku arachidowym

smoothie bananowe

Banany i orzeszki ziemne – oto ulubiony tandem Elvisa Presleya. Król zajadał się podobno smażonymi na maśle tostami z masłem orzechowym i bananem. W trosce o swoją wątrobę (bo przecież nie talię ;) ) postanowiłam jednak nieco odchudzić jego przysmak. Powstał z tego prosty, pyszny koktajl – idealny jako dopełnienie śniadania.

Składniki (na 2 średniej wielkości szklanki):
  • pół kubka orzeszków ziemnych (prażonych bez soli)
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 kubek wody
  • sól
  • gałka muszkatołowa

  1. Orzeszki ziemne zalewamy wodą i odstawiamy na noc (zmiękną i będzie je łatwiej blendować). Rano wylewamy wodę z orzeszków i płuczemy je.
  2. Orzeszki wsypujemy do naczynia, w którym będziemy je blendować. Zalewamy szklanką wody, blendujemy.
  3. (Opcjonalnie) Przelewamy płyn przez sitko – oddzielimy w ten sposób mleko od kawałeczków orzechów, które się nie zblendowały. Można jednak pozostawić mleko z orzechowym „miąższem”, koktajl będzie wtedy gęstszy.
  4. Do mleka dodajemy 2 banany, blendujemy. Doprawiamy szczyptą soli i gałką muszkatołową.

    Spróbuj także:
    Bananówko-cynamonówki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz