Banany i orzeszki ziemne – oto ulubiony tandem Elvisa
Presleya. Król zajadał się podobno smażonymi na maśle tostami z masłem
orzechowym i bananem. W trosce o swoją wątrobę (bo przecież nie talię ;) )
postanowiłam jednak nieco odchudzić jego przysmak. Powstał z tego prosty,
pyszny koktajl – idealny jako dopełnienie śniadania.
Składniki (na 2 średniej wielkości szklanki):
- pół kubka orzeszków ziemnych (prażonych bez soli)
- 2 dojrzałe banany
- 1 kubek wody
- sól
- gałka muszkatołowa
- Orzeszki ziemne zalewamy wodą i odstawiamy na noc (zmiękną i będzie je łatwiej blendować). Rano wylewamy wodę z orzeszków i płuczemy je.
- Orzeszki wsypujemy do naczynia, w którym będziemy je blendować. Zalewamy szklanką wody, blendujemy.
- (Opcjonalnie) Przelewamy płyn przez sitko – oddzielimy w ten sposób mleko od kawałeczków orzechów, które się nie zblendowały. Można jednak pozostawić mleko z orzechowym „miąższem”, koktajl będzie wtedy gęstszy.
- Do mleka dodajemy 2 banany, blendujemy. Doprawiamy szczyptą soli i gałką
muszkatołową.
Spróbuj także:Bananówko-cynamonówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz