Aromatyczna ciecierzyca na słodko? Poproszę dużą porcję!
Składniki (na ok. 4 porcje):
- 100 gramów ciecierzycy
- 100 gramów daktyli (ja użyłam suszonych)*
- puszka pomidorów konserwowych (w sezonie na pomidory możecie oczywiście użyć świeżych)
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
- oliwa
- Ciecierzycę i daktyle moczymy przez noc (uwaga! Nie wylewajcie wody po daktylach – przyda się do przepisu).
- Ciecierzycę gotujemy, aż zmięknie.
- W garnku, w którym będziemy gotować potrawę, rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż nieco zmięknie. Dodajemy wodę po daktylach, dusimy przez ok. 5 minut.
- Dodajemy ciecierzycę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekane daktyle. Dodajemy pomidory z puszki.
- Dodajemy przyprawy: kolendrę, kardamon, cynamon, pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku. Dusimy, aż marchewka zmięknie.
- Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.
* Uwaga: z tej ilości daktyli wychodzi naprawdę słodka
potrawa. Jeżeli nie jesteście przekonani, czy będzie wam smakować w takiej
formie, dodajcie najpierw połowę daktyli, a potem – jeśli zechcecie – resztę.
Spróbuj także:
Chili sin carne z gorzką czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz