wtorek, 23 lutego 2016

Ciecierzyca z daktylami

ciecierzyca z daktylami

Aromatyczna ciecierzyca na słodko? Poproszę dużą porcję!

Składniki (na ok. 4 porcje):
  • 100 gramów ciecierzycy
  • 100 gramów daktyli (ja użyłam suszonych)*
  • puszka pomidorów konserwowych (w sezonie na pomidory możecie oczywiście użyć świeżych)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

  1. Ciecierzycę i daktyle moczymy przez noc (uwaga! Nie wylewajcie wody po daktylach – przyda się do przepisu).
  2. Ciecierzycę gotujemy, aż zmięknie.
  3. W garnku, w którym będziemy gotować potrawę, rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną cebulę, smażymy, aż nieco zmięknie. Dodajemy wodę po daktylach, dusimy przez ok. 5 minut.
  4. Dodajemy ciecierzycę, pokrojoną w kostkę marchewkę, posiekane daktyle. Dodajemy pomidory z puszki.
  5. Dodajemy przyprawy: kolendrę, kardamon, cynamon, pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku. Dusimy, aż marchewka zmięknie.
  6. Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.

* Uwaga: z tej ilości daktyli wychodzi naprawdę słodka potrawa. Jeżeli nie jesteście przekonani, czy będzie wam smakować w takiej formie, dodajcie najpierw połowę daktyli, a potem – jeśli zechcecie – resztę.

Spróbuj także:
Chili sin carne z gorzką czekoladą 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz