Nie dajcie się zwieść faktem, że bataty to warzywa – ich
delikatny, lekko słodki smak sprawia, że doskonale sprawdzają się w deserach.
Tak jak w tym – musie z batatów i mandarynek, z dodatkiem przypraw i rodzynek.
Składniki (na 2 porcje):
- 400 gramów batatów
- 2 spore mandarynki
- łyżka soku z cytryny
- garść rodzynków
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- Rodzynki zalewamy wodą do nasiąknięcia.
- Bataty obieramy, gotujemy (ja gotowałam na parze).
- Dodajemy do batatów sok wyciśnięty z 2 mandarynek. Można także wydłubać łyżką ich miąższ. Blendujemy bataty i mandarynki na gładką masę (jeśli mus będzie zbyt rzadki, można podgotować chwilę by odparować wodę).
- Dodajemy sok z cytryny
odsączone z wody rodzynki, cynamon i gałkę muszkatołową - przyprawy do smaku. Mieszamy i jemy.
Spróbuj także:Pudding daktylowo-cytrusowy na owsiance
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz