środa, 24 lutego 2016

Mus z batatów i mandarynek

deser z batatów

Nie dajcie się zwieść faktem, że bataty to warzywa – ich delikatny, lekko słodki smak sprawia, że doskonale sprawdzają się w deserach. Tak jak w tym – musie z batatów i mandarynek, z dodatkiem przypraw i rodzynek.

Składniki (na 2 porcje):
  • 400 gramów batatów
  • 2 spore mandarynki
  • łyżka soku z cytryny
  • garść rodzynków
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa

  1. Rodzynki zalewamy wodą do nasiąknięcia.
  2. Bataty obieramy, gotujemy (ja gotowałam na parze).
  3. Dodajemy do batatów sok wyciśnięty z 2 mandarynek. Można także wydłubać łyżką ich miąższ. Blendujemy bataty i mandarynki na gładką masę (jeśli mus będzie zbyt rzadki, można podgotować chwilę by odparować wodę).
  4. Dodajemy sok z cytryny odsączone z wody rodzynki, cynamon i gałkę muszkatołową - przyprawy do smaku. Mieszamy i jemy.

    Spróbuj także:
    Pudding daktylowo-cytrusowy na owsiance

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz