środa, 17 lutego 2016

Bananówko-cynamonówki

bananowa cynamonówka

Cynamonówka, którą możesz zjeść bez wyrzutów sumienia? Oto ona! Banan zamiast mąki, owoce zamiast cukru... jedynie cynamonu nic nie zastąpi, dlatego nie żałujcie go do tego przepisu!

Składniki (na 4 roladki):
  • 1 banan
  • ½ jabłka (najlepsza będzie odmiana o kwaśnym smaku)
  • cynamon
  • olej o neutralnym smaku/zapachu

  1. Banany kroimy wzdłuż na plasterki (róbcie to ostrożnie, bo mogą się połamać).
  2. Plasterki bananów smażymy na oleju. Wystarczy ok. 1-2 minuty z każdej strony – chodzi o to, żeby banany zmiękły i były bardziej plastyczne. Uwaga! Nie myjcie patelni po smażeniu bananów. Bananowy olej przyda się do duszenia jabłek.
  3. Jabłko ścieramy na tarce, podprażamy na patelni (jeśli zacznie skwierczeć i przywierać, dolejmy trochę wody). Kiedy jabłka będą miękkie i woda odparuje, blendujemy je na gładką masę. Dodajemy do niej cynamon.
  4. Smarujemy plasterki bananów kremem jabłkowo-cynamonowym i zwijamy w ruloniki. Roladki trzymają się same, ale można wbić w nie wykałaczkę, żeby było wygodniej zjeść je na jednego kęsa. 
Przepis podpatrzony tutaj.


Spróbuj także:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz