Cynamonówka, którą możesz zjeść bez wyrzutów sumienia? Oto
ona! Banan zamiast mąki, owoce zamiast cukru... jedynie cynamonu nic nie
zastąpi, dlatego nie żałujcie go do tego przepisu!
Składniki (na 4 roladki):
- 1 banan
- ½ jabłka (najlepsza będzie odmiana o kwaśnym smaku)
- cynamon
- olej o neutralnym smaku/zapachu
- Banany kroimy wzdłuż na plasterki (róbcie to ostrożnie, bo mogą się połamać).
- Plasterki bananów smażymy na oleju. Wystarczy ok. 1-2 minuty z każdej strony – chodzi o to, żeby banany zmiękły i były bardziej plastyczne. Uwaga! Nie myjcie patelni po smażeniu bananów. Bananowy olej przyda się do duszenia jabłek.
- Jabłko ścieramy na tarce, podprażamy na patelni (jeśli zacznie skwierczeć i przywierać, dolejmy trochę wody). Kiedy jabłka będą miękkie i woda odparuje, blendujemy je na gładką masę. Dodajemy do niej cynamon.
- Smarujemy plasterki bananów kremem jabłkowo-cynamonowym i zwijamy w ruloniki. Roladki trzymają się same, ale można wbić w nie wykałaczkę, żeby było wygodniej zjeść je na jednego kęsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz