niedziela, 14 lutego 2016

Tanzańska zupa z bananami

zupa z bananami

Jeśli spędzacie zimę w śnieżno-deszczowej Polsce i odliczacie dni do urlopu albo wakacji... podarujcie sobie odrobinę słońca i egzotyki na talerzu. Pomoże wam w tym dzisiejsza zupa, inspirowana tanzańskązupą bananową. Kurczaka zastąpiłam podsmażonymi kawałkami tofu, dodałam też od siebie nieco goździkowego aromatu. Powstała z tego pikantna, słodka i rozgrzewająca zupa, idealna na zimowe smutki i słoty.

Składniki (na ok. 2 litry zupy):
  • kostka tofu (180 gramów)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory (świeże lub z puszki)
  • 2 banany
  • przyprawa curry
  • pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • bulion warzywny
  • sos sojowy
  • goździki

  1. Tofu kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je na patelni z łyżką sosu sojowego i oliwą – aż tofu się zarumieni.
  2. Siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na oliwie w garnku, w którym gotować będziemy zupę. Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodajemy 2 łyżki curry, łyżkę pieprzu cayenne i dwie łyżki zmielonego pieprzu. Podsmażamy przez około 2 minuty.
  3. Dodajemy tofu, pokrojone pomidory (uwaga: jeśli używacie pomidorów z puszki, dodajcie same warzywa, bez sosu), bulion warzywny i 4 goździki. Solimy do smaku, zagotowujemy.
  4.  Kiedy zupa się ugotuje, dodajemy pokrojone w plasterki banany. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.

Spróbuj także:
Tanzańska zupa z fasolą

2 komentarze: