Jeśli spędzacie zimę w śnieżno-deszczowej Polsce i
odliczacie dni do urlopu albo wakacji... podarujcie sobie odrobinę słońca i
egzotyki na talerzu. Pomoże wam w tym dzisiejsza zupa, inspirowana tanzańskązupą bananową. Kurczaka zastąpiłam podsmażonymi kawałkami tofu, dodałam też od
siebie nieco goździkowego aromatu. Powstała z tego pikantna, słodka i
rozgrzewająca zupa, idealna na zimowe smutki i słoty.
Składniki (na ok. 2 litry zupy):
- kostka tofu (180 gramów)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory (świeże lub z puszki)
- 2 banany
- przyprawa curry
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
- oliwa
- bulion warzywny
- sos sojowy
- goździki
- Tofu kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je na patelni z łyżką sosu sojowego i oliwą – aż tofu się zarumieni.
- Siekamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na oliwie w garnku, w którym gotować będziemy zupę. Kiedy cebula i czosnek zmiękną, dodajemy 2 łyżki curry, łyżkę pieprzu cayenne i dwie łyżki zmielonego pieprzu. Podsmażamy przez około 2 minuty.
- Dodajemy tofu, pokrojone pomidory (uwaga: jeśli używacie pomidorów z puszki, dodajcie same warzywa, bez sosu), bulion warzywny i 4 goździki. Solimy do smaku, zagotowujemy.
- Kiedy zupa się ugotuje, dodajemy pokrojone w plasterki banany. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut.
Spróbuj także:
Tanzańska zupa z fasolą
ciekawa zupa
OdpowiedzUsuńWow, interesujący skład, ale to nawet może dobrze pasować :)
OdpowiedzUsuń