Spaghetti z przymrużeniem oka - w rolę makaronu wciela się w nim zielona fasolka (ja użyłam odmiany mamut). Do tego sos pomidorowy
z białą fasolą i porządną ilością ziół – pycha palce lizać!
Składniki (na 2 porcje):
- 500 gramów zielonej fasolki mamut (może być też szparagowa)
- ½ kubka ugotowanej białej fasoli
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka pomidorów (w sezonie mogą być świeże pomidory)
- natka pietruszki
- kolendra
- bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa
- Fasolkę oczyszczamy – odcinamy jej końce. Jeżeli używacie fasolki mamut, możecie przekroić ją na pół wzdłuż strąku – tak jak zrobiłam to ja.
- Gotujemy fasolkę (ja ugotowałam ją na parze).
- Siekamy cebulę, podsmażamy na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory z puszki i fasolę. Doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), podgrzewamy.
- Kiedy
sos będzie gotowy, zdejmujemy go z ognia i dodajemy porządną porcję ziół:
ja użyłam kolendry, bazylii i pietruszki.
Spróbuj także:Jednogarnkowiec: ryż z fasolą i warzywami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz