Uwielbiacie zapach przypraw korzennych? Ja tak, dlatego
gości on w mojej kuchni częściej, niż tylko w Boże Narodzenie. A że nie jestem
– jeszcze! – mistrzynią wegańskich wypieków, sięgam po znacznie prostsze
rozwiązania – takie jak dzisiejszy pudding z kaszy jaglanej z dodatkiem kakao i
cudownych korzennych przypraw.
Składniki (na 2 porcje):
- kubek kaszy jaglanej
- kakao
- przyprawa do piernika
- ulubiony słodzik (ja użyłam stewii, ale równie dobrze może być cukier)
- olej roślinny
- Kaszę jaglaną gotujemy w 2 kubkach wody. Kiedy będzie gotowa dodajemy łyżkę oleju roślinnego o neutralnym smaku i zapachu, kakao i przyprawy korzenne – dopasujcie ilość do waszych upodobań. Ja dodałam około czubatej łyżki kakao. Słodzimy do smaku.
- Blendujemy kaszę z przyprawami na gładką masę. Jeśli konsystencja kaszy będzie zbyt sucha, dolewamy nieco wody. Próbujemy i doprawiamy do smaku – może okazać się, że zblendowana kasza będzie potrzebowała więcej przypraw.
Spróbuj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz