czwartek, 11 lutego 2016

Tosty francuskie z pomarańczą

tosty francuskie

Co zrobić z czerstwym chlebem? Można oddać go dla konia :), a można wykorzystać do cudownie pysznych tostów francuskich. Przygotowanie takiego śniadania zajmuje kilka chwil, a dzień od razu staje się wyjątkowy. Spróbujcie!

Składniki (na 2 tosty):
  • 2 pomarańcze (sok i starta skórka)
  • 2 kromki chleba
  • 3 goździki
  • gałka muszkatołowa
  • kilka kropel oleju

  1. Ścieramy skórkę z pomarańczy.
  2. Wyciskamy sok z 2 pomarańczy. Dodajemy do niego sproszkowane goździki, mieszamy.
  3. Do soku z goździkami wkładamy kromki chleba. Moczymy, aż wchłoną cały sok (z obu stron – trzeba przekładać kromki).
  4. Kiedy chleb wchłonie sok, smażymy go na patelni z rozgrzaną kroplą oleju z obu stron. Kiedy tosty się zarumienią, zdejmujemy je z patelni.
  5. Posypujemy tosty mieloną gałką muszkatołową i skórką z tartej pomarańczy. Smacznego!

    Spróbuj także:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz