Co zrobić z czerstwym chlebem? Można oddać go dla konia :),
a można wykorzystać do cudownie pysznych tostów francuskich. Przygotowanie
takiego śniadania zajmuje kilka chwil, a dzień od razu staje się wyjątkowy.
Spróbujcie!
Składniki (na 2 tosty):
- 2 pomarańcze (sok i starta skórka)
- 2 kromki chleba
- 3 goździki
- gałka muszkatołowa
- kilka kropel oleju
- Ścieramy skórkę z pomarańczy.
- Wyciskamy sok z 2 pomarańczy. Dodajemy do niego sproszkowane goździki, mieszamy.
- Do soku z goździkami wkładamy kromki chleba. Moczymy, aż wchłoną cały sok (z obu stron – trzeba przekładać kromki).
- Kiedy chleb wchłonie sok, smażymy go na patelni z rozgrzaną kroplą oleju z obu stron. Kiedy tosty się zarumienią, zdejmujemy je z patelni.
- Posypujemy
tosty mieloną gałką muszkatołową i skórką z tartej pomarańczy. Smacznego!
Spróbuj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz