niedziela, 20 marca 2016

Frytki z plantanów



platany pieczone
Platanowy przepis numer 2. Tym razem czas na frytki z lekką nutą kuchni indyjskiej – to dzięki przyprawie garam masala, którą doprawiłam platany. Lekko bananowy posmak z aromatyczną przyprawą – żadne inne frytki się do tego nie umywają!



Składniki:

  • plantan
  • przyprawa garam masala *
  • sól
  • oliwa



  1. Plantany kroimy w paseczki – mniej więcej wielkości standardowych frytek.
  2. Obtaczamy plantany w oliwie, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 20 minut. W połowie czasu obracamy plantany, aby równo się upiekły,
  3. Upieczone plantany oprószamy solą i indyjską przyprawą garam masala.


Skład mojej mieszanki garam masala to: kolendra, cynamon, goździki, imbir, kmin rzymski, koper włoski, czarny pieprz, chili, kardamon, anyż gwieździsty, liść laurowy i gałka muszkatołowa. Jeśli nie macie gdzie kupić gotowej mieszanki możecie przygotować ją samodzielnie z tych składników. Jest pikantna, nadaje potrawom intensywny aromat i pikantny smak, jest nieodzowna w kuchni indyjskiej.

Spróbuj także:
Chipsy z plantanów
Bananówko-cynamonówki

3 komentarze:

  1. Proszsz
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Platan

    OdpowiedzUsuń
  2. masakra, chyba,że ta grana masala zabija wszystkie mączne smaki, pewnie wszystkie inne,,suche, drapiące w gardło, jesteśmy otwarci na nowe smaki ale sory, psy zjadły bo myślały że dostaną rybe, szkoda czasu i autorytetu, chyba że przepis przewiduje coś innego niż jest napisane. Naprzykład dużąąąą ilość oliwy, ale wg mnie olej rzepakowy lepiej sie sprawdzi, wyglądają i pachną super ale smak sory beznadzieja !

    OdpowiedzUsuń