poniedziałek, 21 marca 2016

Patacones – plantany po kolumbijsku

platany po kolumbijsku

Trzeci przepis z plantanami w roli głównej. Tym razem owoce występują pod postacią smażonych placków serwowanych z pomidorową salsą. Przekąska pochodzi prosto z Kolumbii. Gotowi na kulinarną podróż?

Składniki (na 4 niewielkie placuszki):
  • 1 plantan
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ¼ papryczki chili
  • sok z ½ cytryny
  • natka pietruszki*
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

  1. Plantany obieramy, kroimy na 4 części (mamy otrzymać 4 „wałki” z plantana. Nie przekrajajcie go wzdłuż!). Wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy ok. 20 minut, aż plantany zmiękną.
  2. W tym czasie przygotowujemy salsę: siekamy drobno pomidora (można wcześniej obrać go ze skórki), cebulkę, czosnek, chili. Podsmażamy na oliwie, aż warzywa zmiękną, doprawiamy kminem rzymskim (nie używajcie całego kminu, zostawcie nieco do przyprawienia platanowych placków), solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Odstawiamy z ognia. Kiedy salsa nieco ostygnie, dodajemy do niej pietruszkę.
  3. Wyjmujemy plantany z wody, studzimy. Następnie rozgniatamy tak, aby powstały z nich placki (uwaga, żeby plantany nie rozpadły się podczas gniecenia!). Najlepiej jest postawić plantanowy wałek i przygnieść go dnem szklanki lub kubka.
  4. Smażymy plantanowe placki na oliwie, odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy placki z wierzchu kminem rzyskim.
  5. Nakładamy salsę na plantanowe placki i podajemy. Smacznego!

* Zamiast pietruszki można użyć natki kolendry, ja nie chciałam przytłumić nią jednak smaku plantanów – dlatego wybrałam pietruszkę.

Spróbuj także:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz