wtorek, 22 marca 2016

Faszerowane karczochy

karczochy z pomidorami

Karczochy mogą nieźle rozczarować. Przynosimy z targu dorodne rośliny, które wyglądają jak kwiaty w rozkwicie (tak eleganckie, że sprawdziłyby się w wiązance ślubnej!), a po obraniu niejadalnych części zostaje nam z nich coś na kształt... ogryzka? Na szczęście karczochy nadrabiają smakiem, dlatego warto dać im szansę.
Dzisiaj – idealna jako przystawka albo dodatek do dania głównego – karczochy faszerowane pomidorowo-oliwkową salsą.

Składniki (na 4 karczochy):
  • 4 karczochy
  • 1 pomidor
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • garść czarnych i zielonych oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • sok z ½ cytryny
  • bazylia
  • pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

  1. Z karczochów obrywamy wierzchnie liście (zostawiamy dopiero te, które mają żółtawą barwę). Odkrajamy łodygę. Wydrążamy środek, dokładnie oczyszczając karczochy z włosków, które rosną na dnie ich kielicha.
  2. Gotujemy karczochy na parze – wystarczy około 15 minut.
  3. W tym czasie przygotowujemy salsę: kroimy drobno pomidory, cebulkę, oliwki, suszone pomidory (nie żałujcie oliwek ani suszonych pomidorów – to one nadają potrawie najwięcej smaku). Doprawiamy sokiem z cytryny, drobniutko posiekanym czosnkiem, pietruszką, bazylią, solą i pieprzem.
  4. Faszerujemy karczochy salsą, skrapiamy oliwą, zapiekamy w piekarniku – 10 minut w 220 stopniach wystarczy.

Spróbuj także:

A były takie piękne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz