wtorek, 29 marca 2016

Tofu w sosie arachidowo-pomidorowym

tofu z masłem orzechowym

Jeżeli połączenie masła orzechowego z pomidorami wydaje wam się dziwne – przestańcie się krzywić i spróbujcie go. Ja też nie byłam przekonana do takiego mariażu, ale odkąd odważyłam się zrobić sos arachidowo-pomidorowy, jadam go regularnie. Uzależnia! Jest gęsty, kremowy, zdecydowanie nie lekki ;). Jego smak jest wyrazisty, doskonale podkręci więc smak warzyw lub - jak w dzisiejszej potrawie - tofu.


Składniki (na 2 porcje):
  • 1 kostka tofu
  • ½ puszki pomidorów (w sezonie: 200 gramów pomidorów)
  • 2 kopiaste łyżeczki masła orzechowego (o zawartości orzechów min. 90%)
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • płatki suszonego chili
  • pieprz
  • olej o neutralnym smaku

  1. Tofu odsączamy na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z olejem i 1 łyżeczką sosu sojowego, aż tofu stanie się złociste i chrupiące. Doprawiamy pieprzem.
  2. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Dodajemy pomidory, masło orzechowe, sos sojowy i szczyptę płatków chili. Podgrzewamy, aż składniki się połączą.
  3. Do gotowego sosu dodajemy tofu. Mieszamy. Podajemy z ryżem.

Spróbuj także:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz