Jeżeli połączenie masła orzechowego z pomidorami wydaje wam
się dziwne – przestańcie się krzywić i spróbujcie go. Ja też nie byłam
przekonana do takiego mariażu, ale odkąd odważyłam się zrobić sos
arachidowo-pomidorowy, jadam go regularnie. Uzależnia! Jest gęsty, kremowy, zdecydowanie nie lekki ;). Jego smak jest wyrazisty, doskonale podkręci więc smak warzyw lub - jak w dzisiejszej potrawie - tofu.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kostka tofu
- ½ puszki pomidorów (w sezonie: 200 gramów pomidorów)
- 2 kopiaste łyżeczki masła orzechowego (o zawartości orzechów min. 90%)
- 1 cebula
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- płatki suszonego chili
- pieprz
- olej o neutralnym smaku
- Tofu odsączamy na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę. Smażymy na patelni z olejem i 1 łyżeczką sosu sojowego, aż tofu stanie się złociste i chrupiące. Doprawiamy pieprzem.
- Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju, aż zmięknie. Dodajemy pomidory, masło orzechowe, sos sojowy i szczyptę płatków chili. Podgrzewamy, aż składniki się połączą.
- Do gotowego sosu dodajemy tofu. Mieszamy. Podajemy z ryżem.
Spróbuj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz