wtorek, 12 kwietnia 2016

Lody z bananów – 3 smaki

lody bananowe

Na zewnątrz coraz cieplej – niedługo, gwarantuję, nabierzecie ochoty na lody. Jeśli chcecie połączyć przyjemne z pożytecznym, a na pewno zdrowym, polecam lody z bananów. Bez dodatku cukru i mleka, są nieziemsko dobre. Ja jestem od nich uzależniona. Poważnie uzależniona!
Bazą lodów są dojrzałe banany. Trzeba pokroić je w plasterki, a następnie zamrozić. Potem wyjmujemy je z zamrażalnika, blendujemy z odrobiną mleka roślinnego i dodatkami, i najpyszniejszy deser świata gotowy.
Dzisiaj u mnie lody w 3 smakach. Spróbujecie?

Lody wykwintne – banan z dziką różą i orzechami włoskimi

Składniki (na 2 porcje):
  • 3 banany
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • 3-4 łyżki sproszkowanej dzikiej róży
  • garść orzechów włoskich

  1. Zamrożone banany blendujemy z dodatkiem sproszkowanej dzikiej róży. Kiedy otrzymamy gładką masę, dodajemy orzechy włoskie i mieszamy.


Lody orzeźwiające – banan z trawą cytrynową i suszonymi śliwkami

Składniki (na 2 porcje):
  • 3 banany
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej (do kupienia w Lidlu)
  • garść suszonych śliwek

  1. Zamrożone banany blendujemy z dodatkiem sproszkowanej trawy cytrynowej. Kiedy otrzymamy gładką masę, dodajemy śliwki i mieszamy.


Lody najlepsze pod słońcem – banan, kakao i orzechy

Składniki (na 2 porcje):
  • 3 banany
  • ¼ szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki kakao
  • garść orzechów (u mnie były włoskie i laskowe)

  1. Zamrożone banany blendujemy z dodatkiem kakao. Kiedy otrzymamy gładką masę, dodajemy orzechy i mieszamy.


Blenderem ręcznym blenduje się banany nieco ciężko, ale nie jest to niemożliwe (choć na początku tak właśnie może się wydawać). Tak więc nie zniechęcajcie się ;)

Spróbuj także:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz